Wie zijn wij?

De vereniging Popkoor Utrecht is in 2019 ontstaan uit het popkoor van het voormalig UCK (Utrechts Centrum voor de Kunsten). We zijn met 55 enthousiaste volwassenen en zingen popsongs van de jaren 60 tot nu. Van de Beach Boys tot Radiohead, van David Bowie tot Pentatonix, van Fleetwood Mac tot Imagine Dragons en van Queen tot Tones and I. > Bekijk onze discografie.

Onze vereniging bestaat uit 2 koren – voor het gemak ‘popkoor 1’ en ‘popkoor 2’ genoemd – die meestal apart repeteren maar wel gezamenlijk optreden.

Voor elk koor streven we naar een bezetting van max. 8 koorleden per stemgroep. De stemgroepen zijn: sopraan, mezzosopraan, alt en bas (lees: mannen).

Een eigen geluid

We hebben een eigen geluid omdat onze dirigent – Jurriaan Grootes – veelal zelf de songs tot mooie meerstemmige arrangementen maakt. Hij begeleidt ons op de piano tijdens repetities en bij optredens. En soms zingen we a capella. 

Repetities

De donderdagavond is onze vaste repetitieavond. ‘Popkoor 1’ repeteert van 19.00 – 20.30u en ‘popkoor 2’ van 20.45 – 22.15u. Doordat we twee repetitietijden hanteren, kun je zingen op het tijdstip dat je voorkeur heeft. We repeteren in het centrum van Utrecht bij De Utrechtse Muziekschool (DUMS), Domplein nr. 4.

Bij repetities maken we eerst onze spieren los en is er aandacht voor onze ademhaling. Soms doen we wat oefeningen met verschillende ritmes en dan beginnen we met inzingen. Daarna gaan we aan de slag met één van de songs en werken we er een aantal af. Tussentijds krijgen we aanwijzingen van de dirigent en oefenen we delen van een song per stemgroep of met een paar stemgroepen samen. In stapjes bouwen we zo aan het leren van de muziek en tekst. Dit gebeurt meestal aan de hand van bladmuziek, soms alleen met de songtekst. Dan ontstaat het arrangement gaandeweg. Bij optredens zingen we uit het hoofd.  

Optredens

Een paar keer per jaar treden we op, dan voegen we popkoor 1 en 2 samen. Ons meest recente concert was op 7 juli 2022 ’s avonds, bij De Utrechtse Muziekschool (DUMS), waar we ook repeteren.

We hebben bijvoorbeeld verschillende keren opgetreden tijdens de Korendagen in Paradiso. Ook in januari 2020 traden we er weer op.

In het voorjaar van 2019 was er een heel leuke uitwisseling met het Duitse popkoor Linie18 in Keulen. > Bekijk onze video’s

Vereniging

Popkoor Utrecht is een vereniging met betrokken leden. Naast de leden die het bestuur vormen, zijn er verschillende leden actief in commissies die zich bezig houden met het repertoire, communicatie en PR, choreografie en het organiseren van optredens. Zo zorgen we er met zijn allen voor dat onze mooie vereniging goed blijft lopen.